Aktivnosti

EDUKATIVNI IZLETI I EKSKURZIJE

U toku svog dugogodišnjeg postojanja Centar za strane jezike svake godine organizuje jednodnevne ekskurzije za djecu koje su prvenstveno edukativnog karaktera. U početku su to bile ekskurzije jednom godišnje međutim obzirom da su polaznici bili jako zadovoljni našim ekskurzijama, u želji da im ugodimo odlučili smo da ovaj vid druženja organizujemo više puta godišnje. Posjetili smo mnoge gradove u BiH koji su od kulturno historijske važnosti za našu zemlju. U toku svake ekskurzije nastojimo svojim polaznicima pružiti priliku da saznaju što više o gradu koji posjećujemo, o njegovoj historiji, ljudima, običajima. Djeca su imala priliku vidjeti Tuzlu, Jajce, Banja Luku, Bijeljinu, Sarajevo, Kladanj, Vlašić, Travnik, Visoko, Kraljevu Sutjesku.

 

Slika1Slika2Slika3Slika4Slika5

EKSKURZIJE ZA ODRASLE POLAZNIKE

Osim ekskurzija na širem području BiH za djecu, već nekoliko godina uspješno organizujemo višednevne ekskurzije za naše odrasle polaznike. Posjetili smo Budimpeštu gdje smo proveli nekoliko nezaboravnih dana obilazeći poznate znamenitosti kao što su: Trg heroja, Most slobode, Lančani most.

 

Slika6Slika7Slika8

 

Jedna od najboljih ekskurzija je bila u Amsterdamu koji nas je oduševio svojom ljepotom. Vozili smo se amsterdamskim kanalima.

Slika9

 

posjetili tipično holandsko selo Zaanse Schans

Slika10

 

vidjeli prekrasne tradicionalne holandske vjetrenjače

Slika11

 

izradu prepoznatljivih holandskih klompi

Slika12

 

Poseban pečat ovoj ekskurziji je dala činjenica da smo bili smješteni na brodu kojim smo na kratko i krstarili.

Slika13

 

 

Osim Amsterdama koji nas je posebno oduševio posjetili smo i Prag, Plitvička jezera, Ohridsko jezero, Skoplje, Albaniju, Crnu Goru i proveli nezaboravan vikend u Hercegovini.

 

 

 

 

 

 

 

ZABAVE

Kako bi svojim polaznicima, a i ostalim zainteresovanim još bolje približili čari učenja stranog jezika nekoliko puta godišnje organizujemo jezične večeri gdje kroz druženje, razne zabavne aktivnosti i za određeni jezik predstavljamo kulturu i ono što je tipično za te zemlje. Do sada je održano englesko, njemačko i tursko veče u BNP sa mnogobrojnim posjetiocima. Englesko jezično veče je organizovano u sponzorstvu knjižare „Buybook“ iz Sarajeva, koji su nagradili vrijednim nagradama naše sretne posjetioce. Tursko jezično veče je održano u saradnji sa asocijacijom Mostovi prijateljstva iz Zenice, bilo je veoma posjećeno i uspješno je promovisan turski jezik kao novost u našem centru.
Od ostalih dešavanja u centru, nezaobilazno je spomenuti i događaj „Dan otvorenih vrata“, gdje svi zainteresovani imaju priliku besplatno prisustvovati našim demo časovima svih jezika koje centar nudi.

Događaji koji su najviše popraćeni i najveseliji su upravo oni gdje naši najmlađi polaznici imaju glavnu ulogu. Naime, već tradicionalno kraj završenog kursa se obilježava dodjelom diploma na zabavama za djecu. Nakon završenog prvog ciklusa kursa, tj od septembra do decembra, pravimo zabavu za Novu godinu uz prigodan program za sve mališane iz centra, a najbolji u grupi dobije uz diplomu i poklon. Neke od nezaboravnih večeri su Alien night, Talent Show ili Drama Night gdje su naši polaznici po grupama pokazali svoje glumačke sposobnosti.

Nakon završenog drugog ciklusa, od februara do juna, podjela diploma za djecu se obično izvrši na posebnom u sklopu humanitarnog projekta pod nazivom „Igre bez granica“. Vrijedni, mali polaznici centra prave razne predmete i ukrase za prodaju i na taj način pomažu oboljelima, jer se sav prihod od prodaje uplaćuje za pomoć osobama kojima je to najpotrebnije. Program koji prati ovu prodaju su i spomenute igre gdje se polaznici i ostali koji žele učestvovati mogu okušati u raznim zanimljivim igrama.
Pored svih ovih događaja centar ne zaboravlja svoje vjerne članove i fanove te ih stoga s vremena na vrijeme obradujemo nagradnim igrama na našoj stranici na facebook-u, kao npr. ‘Godina dana besplatnog kurs’, ‘Osvoji kurs’, itd.

 

 

HUMANITARNI RAD

Jedna od aktivnosti našeg centra na koju sam smo najviše ponosni je humanitarni rad kojim se aktivno bavimo od 2007. Prvi humanitarni projekat održan je u Tešnju, naši najmlađi polaznici su izrađivali predmete raznih materijala, koji su u sklopu zabavnog programa bili prodavani na ulici, i sav tako prikupljeni novac je te prve godine bio za „Most“ dom za nezbrinutu djecu u Zenici. Nekoliko godina za redom našu novčanu pomoć ili svu opremu za početak nove školske godine su dobivala djeca u domu za nezbrinutu djecu u Zenici. Zadnjih godina smo sav novac priklupljen na našim humanitarnim projektima koji su se u međuvremenu paraleno odvijali i u Zenici i Tešnju uplaćivali na žiro račune osoba kojima je tada bila pomoć najpotrebnija, a radilo se o operacijama Sare Omerović, Nejre Kurić i Đulage Ogrić.

Školsku 2011./2012. smo odlučili podržati projekat Foruma građana Zenice „HOĆU I JA“ kroz koji smo omogućili kurs stranog jezika za 11 djece koja su u srodničkim ili hraniteljskim porodicama. Cilj je bio integrisati djecu pružanjem prilike da uspostave kontakt i razmjene iskustva sa svojim vršnjacima.

Leave a Comment